7/09/2011

CICLE MIRADES. MÚSICA I DOCUMENTAL. SEGONA PART


CICLE MIRADES DE DOCUMENTALS
MÚSICA I DOCUMENTAL 2
Després de l'éxit assolit pel cicle MIRADES dedicat a la música, us proposem aquesta segona part amb 3 documentals extraordinaris. "Anvil, el somni d'una banda de rock" ens acosta a l'esforç i la força de voluntat d'uns rockers incansables. A "Cool and Crazy" assistirem a com un grup coral d'homes es relaciona en un mitjà inhòspit. A "Nomadak, TX" i de la ma de la Chalaparta, instrument musical de diàleg, viatjarem per difernts indrets a la recerca d'un diàleg intercultural.

LES PROJECCIONS A LA CASA ELIZALDE A LES 19,30H. ENTRADA GRATUÏTA. AFORAMENT LIMITAT. C/València 302. Sala d'actes


 
20 d'octubre 2011
ANVIL, EL SOMNI D'UNA BANDA DE ROCK


Director: Sacha Gervasi; Productora: Abramorama, Filmswelike i Sony Pictures Entertainment;
País: EUA; Any: 2008; Durada: 80'; Fotografia: Christopher Soos; Música: David Norland;
Muntatge: Jeff Renfroe i Andrew Dickler; Intèrprets: Steve ‘Lips’ Kudlow, Robb Reiner, Tizizana Arrigoni, Kevin Goocher, Glenn Gyorffy, William Howell, Lemmy, Slash, Chris Tsangarides, Lars Ulrich, Jerry Fielden, Tony Gallo. Producción: Rebecca Yeldham.

Sinopsi: Anvil: El sueño de una banda de rock és el commovedor relat de dos amics, Steve 'Lips' Kudlow i Robb Reiner, que als 14 anys es van prometre triomfar com a grup i romandre junts per sempre. Així sorgeix Anvil, una banda de heavy canadenc que ha compartit escenari i influenciat a bandes tan mítiques com Metallica, Slayer o Anthrax. Quaranta anys després de realitzar aquesta promesa segueixen lluitant per veure realitzat el seu somni. El realitzador Sacha Gervasi segueix al grup durant la seva gira europea i la gravació del seu tretzè àlbum, mostrant-nos el seu costat més humà.

Consideracions: Com a curiositat, entre els agraïments, destaca dos directors: Steven Zaillian (guionista de prestigi, autor dels llibrets La lista de Schindler/1993, Misión imposible/1996, Acción civil/1998, Hannibal/2001 i American Gangster/2007) i Gore Verbinski (responsable de la trilogia dels Piratas del Caribe).
Premio al millor documental dels premis Independent Spirit, els Óscars del cinema indie.
----------------------------------------
"¿Quieres encontrar el corazón el rock & roll? Puedes escucharlo palpitar atronadoramente en Anvil." (Peter Travers: Rolling Stone)
----------------------------------------
"La letra de 'Long Way To The Top' de AC/DC nunca fue más apropiada. Anvil es exactamente lo que se necesitaba para abofetear en la cara -preferentemente con un guante de pinchos- a la reciente ola de documentales derrotistas (...) Puntuación: ***** (sobre 5)" (Sam Toy: Empire)
----------------------------------------
"'Anvil! The Story of Anvil' es como la versión realista y sin farsa de 'Spinal Tap' (...) un cariñoso retrato de unos intérpretes hambrientos de aplauso y dolorosamente divertidos, como la vida misma" (Colin Covert: Minneapolis Star Tribune )
----------------------------------------
"Con el transcurso del metraje, se descubre que, más que con 'This is Spinal Tap', con lo que tiene que ver 'Anvil' es con 'Grizzly man' (...) en su aplastante ingenuidad reside su verdadero triunfo" (Javier Ocaña: Diario El País)
----------------------------------------
"Excelente documental (...) Una gran lección sobre la vida y las experiencias humanas" (Jordi Batlle Caminal: Diario La Vanguardia)

3 Novembre 2011
COOL AND CRAZY

Direcció: Knut Erik Jensen; Nacionalitat: Noruega (2001): Duració: 105 minuts; Versió original en noruec subtitulada en català ;Direcció de fotografia: Svein Krøvel i Aslaug Holm; Muntatge: Aslaug Holm; So: Arne Hansen; Producció: Tom Remlov per Norsk Film AS; Cap de producció: Jan Erik Gammeleng; Coproducció: Barentsfilm AS, NRK, Europafilm, Giraff Film AB, NORK / Nordvisjonen / YLE / SVT

Orientada cap al ferotge mar de Barents, pràcticament amb una vista completa del pol Nord, es troba la petita vila pesquera de Berlevåg. Aquest lloc es va fer famós al món perquè Isak Dinesen hi va situar l’acció de la seva novel·la curta El festí de Babette. Ara Berlevåg intenta, per segon cop, esdevenir famosa arreu del món gràcies als 30 peculiars membres del seu excèntric cor masculí. Amb Cool and Crazy, un dels directors de cinema noruecs amb més renom i experiència porta a la gran pantalla un món que coneix i estima. I ho fa a través de l’esperit de la gent que retrata, amb irreverència, enginy i molta càrrega. Per a alguns, aquesta és una pel·lícula sobre homes. Per a d’altres, sobre amor, o política, o peix. Però sobretot, és una pel·lícula sobre la dignitat de persones “normals” que viuen sota circumstàncies extremes. Si us va agradar Buena Vista Social Club, aquesta és la resposta.

EL DIRECTOR

Knut Erik Jensen
Nasqué a Honningsvåg, a l’extrem nord de Noruega. Després d’estudiar francès, rus i història es formà a la London International Film School.
L’any 1978 s’incorporà a l’equip de la Norwegian Broadcasting Corporation (NRK Television) i des de llavors fa documentals i curtmetratges per a aquesta cadena i també de forma independent.
Els seus llargmetratges Stella Polaris, Burnt by Frost i Passing Darkness han estat aclamats per la crítica i premiats a nombrosos festivals.

Notes del director
“Va ser el darrer dia de la tardor a Berlevåg, durant el rodatge del llargmetratge Passing Darkness”, remarca el director, Knut Erik Jensen.
“Una gèlida neu del nord-oest queia pels carrers de la petita vila. Jo anava camí del centre social a escoltar el cor masculí de Berlevåg. Des de la primera nota em vaig deixar portar.
Allà, a la fi del món, un variat grup d’homes madurs cantaven amb veu greu, poderosa i apassionada. Cares arrugades que suportaven turbulències i vents gèlids, que gaudien del sol de mitjanit o que es meravellaven amb l’imponent silenci de l’oceà, se suavitzaven ara a través d’aquest creuament de música i poesia, a través d’aquest cor en què els homes cerquen un refugi que els allunyi de la dura quotidianitat i que els dugui a un món de balades, himnes i marxes amb instruments de vent..., que els dugui a La Cançó de Berlevåg.”

PREMIS I FESTIVALS

Millor documental i millor film – Amanda Awards, Noruega, 2001.

Millor documental – Festival Internacional de Cinema de Chicago, 2001.
Millor film noruec de l’any – Festival Internacional de Cinema de Noruega, 2001.
Menció especial – Festival Internacional de Cinema de Tromsø, 2001.

17 de novembre 2011
NOMADAK TX

Ficha técnica y artística

Any: 2006; Durada 94': Versió original, Productor executiu: Igor Otxoa Pablo Uraburu; Director: Raúl De La Fuente; Guió: Raúl De La Fuente Igor Otxoa Pablo Uraburu; Música original: Harkaitz Martínez de San Vicente; Direcció de fotografía: Raúl De La Fuente; Direcció de so: Raúl De La Fuente

Sinopsi

La chalaparta és un instrument musical únic. Es toca entre dos persones i la música que surgeix no pertany a ningú dels dos, sinó al fet de trobar-se i dialogar.
Nömadak Tx narra el desig de dos músics de fer de la chalaparta un lloc de trobada, no tan sols entre persones, sinó també entre cultures. Moguts per aquest desig, els dos protagonistes viatgen a racons amagats del planeta en busca de diferents sons i veus. Conviuen amb els adivasi, "els descastats de la India", amb els sami de Laponia, amb els habitants de la estepa mongola i amb el poble saharaui. Cada trobada és única. Una font de sorpreses i experiències extraordinèries.

No hay comentarios: