4/06/2011

NOU CICLE MIRADES. MÚSICA I DOCUMENTAL

CICLE MIRADES DE DOCUMENTALS
MÚSICA I DOCUMENTAL 
Aquest nou cicle MIRADES ens acosta a tres documentals excepcionals en els que la música ens acompanyarà en un viatge pel jazz de Chat Baker, el rock de Bob Dylan i la música flok i popular de la ma del caçador de cançons Alan Lomax. En aquests documentals la vida i l'obra d'aquests tres americans ens acosten a la música d'un país tan important musicalment parlant com els Estats Units. 
 
LES PROJECCIONS A LA CASA ELIZALDE A LES 19,30H. ENTRADA GRATUÏTA. AFORAMENT LIMITAT. C/València 302. Sala d'actes

2 de juny
LET’S GET LOST
Director: Bruce Weber. País: EUA Any: 1988. Data d’estrena: 18-09-2009. Durada: 120 min. Muntatge: Angela Corrao, Fotografia: Jeff Preiss V.O. subtitulada
El reconegut fotògraf i cineasta Bruce Weber dirigeix aquest aclamat documental (1988) que narra de forma brillant els darrers dies de la vida del trompetista de jazz Chat Baker. Fent ús de material rodat durant la darrera gira de Baker i entrevistes amb el propi Baker, les seves dones, fills, amics i parelles, Let's Get Lost és un documental explícit que presenta a mode d'advertència, les trampes on poden caure els personatges famosos i plens de talent. Per a molts Let's Get Lost està considerat com el millor documental de tots els temps.

9 de juny

LOMAX. THE SONGHUNTER
Un documental de Rogier Kappers. Països Baixos (2004), 94 minuts. VO en anglès subtitulada en català
 Alan Lomax (1915-2002) era un col·leccionista de cançons. Durant una gran part de la seva vida, va viatjar arreu del món amb la seva gravadora, caçant les millors cançons folks. Lomax gravava la gent de carrer, que donaven cor i ànima davant el micròfon. En els programes de ràdio, Lomax ens va alertar ja llavors que aquesta vella tradició de cantar estava condemnada a desaparèixer. 
El director visita Alan Lomax un any abans de la seva mort. No pot entrevistar-lo ja que una hemorràgia cerebral li ha incapacitat totalment la facultat de la parla. El director decideix, doncs, buscar les persones que Lomax havia gravat anys abans. Viatja per tot Europa amb una vella Wolkswagen. El seu viatge el condueix a través de les desolades illes escoceses, l’interior deshabitat d’Espanya i els pobles de muntanya aïllats en el territori italià. Algunes vegades és difícil retrobar gent o música. D’altres moments, en canvi, descobreix vertaderes joies. Grangers, treballadors, mestresses de casa, pastors, donen el millor de si mateixos per cantar la seva cançó més bonica. Al llarg de tota la pel·lícula, de tant en tant, retornem al fràgil però feliç Lomax de 86 anys. En aquesta roadmovie passional i musical, descobrim lentament per què la música folk pot ser tan bella i què és el que podia haver posseït, en aquells temps, Alan Lomax.

16 de juny

HOW MANY ROADS
Un documental de Jos de Putter. Països Baixos. 75 minuts. 2005. VO en anglès subtitulada en català
How many roads proposa una mirada especial a quaranta anys de la història contemporània d'Amèrica, amb la companyia de diversos seguidors i fans de Bob Dylan. El film recull dotze retrats diferents de persones, a les quals les cançons de Dylan han provocat un gir, a vegades, sorprenent, o d'altres, decisiu, a les seves vides. Són persones de carrer: una professora, un economista, una mestressa de casa o un estudiant. Tenen diferents edats, religions i conviccions. Però tots, tenen un tret en comú: sense Dylan, les seves vides, probablement, haurien seguit una direcció totalment diferent.
Cada retrat està connectat a una frase d'una de les cançons de Dylan. En aquest sentit, el documental està composat com un àlbum amb diverses cançons que, tot i les seves diferències, formen una unitat.

No hay comentarios: