3/27/2017

Cicle Mirades de documental. "Identitat i gènere"

IDENTITAT I GÈNERE
Podem trobar tantes formes de viure la masculinitat i la feminitat com a homes i dones hi ha al món. No són els nostres trets físics els que marquen la nostra identitat de gènere sinó que ho determina el nostre cervell. Els gèneres són una construcció cultural que fan referència als atributs que s’assignen a cada persona en funció del seu sexe biològic. Aquests tres documentals ens poden aclarir i ajudar a trencar prejudicis apresos des de petits.
Amb la presència dels directors a totes les sessions.



Tchindas

 Dia: 4 d'abril de 2017
 Hora: 19.30

Dirigida per Marc Serena i Pablo Garcia Pérez de Lara
Catalunya | 2015 | 94 min | VOSC
Tchinda Andrade és una de les dones més estimades de l’illa de São Vicente, al Cap Verd, sobretot des que el 1998 va sortir de l’armari al setmanari local. El seu nom s’ha convertit, des de llavors, en la manera com s’anomenen els gais i trans de l’illa. La Tchinda té ara 35 anys i viu de manera humil, venent “coxinhas” pel seu barri. Durant tot l’any hi regna la calma, excepte quan arriba el carnaval, que São Vicente es converteix en un “petit Brasil”, tal com ho va descriure Cesária Évora en una de les seves “mornas”. La seva música i les tchindas ens guiaran per un fascinant viatge per un racó desconegut de l’Àfrica que pocs podien imaginar.
Amb la presència dels directors.

Arreta

 Dia: 11 d'abril de 2017
 Hora: 19.30
Dirigida per María Zafra i Raquel Marques
Catalunya | 2016 | 60 min | VO
Hi ha canvis en el cos que els decidim, que els provoquem, que els volem. I n’hi ha d’altres que arriben sense que els esperem, que ens colpegen amb brutalitat, deixant-nos desarmades com si de sobte ens adonéssim que la vida no es pot controlar. Després de viure un càncer de mama, Ainhoa pren la decisió de reconstruir el seu cos amb un tatuatge, un procés amb el qual busca apoderar-se en el seu cos trans. Arreta es centra en els cossos i en els canvis que els travessen, en la malaltia i la mort com a part de la vida. “Arreta és atenció, presa de consciència”, diu Ainhoa. Atenció a què? Potser al fet que la vida mai ens deixarà de sorprendre amb el que té de més banal… el pas del temps.
Amb la presència de les directores.

Guerriller@s

 Dia: 25 d'abril de 2017
 Hora: 19.30
Dirigida per Montse Pujantell
Catalunya | 2010 | 54 min | VO
Aquest documental planteja una reflexió sobre la identitat de gènere, una aproximació a la construcció genèrica, al que anomenem masculinitat i feminitat, no a la condició sexual home-dona que fa referència a una qüestió purament anatòmica o biològica. Quatre guerriller@s molt joves ens conviden a pensar el gènere a partir de la seva experiència personal i col·lectiva i ens aproximen a la construcció genèrica i a les seves “estratègies de control” a través d’un grup heterogeni de militants per la lluita transsexual i transgènere. 
Amb la presència de la directora.

RESERVES

Entrada gratuïta. Aforament limitat.                    
Totes les sessions començaran a les 19.30 h.
No es permetrà l’entrada un cop començada la projecció.
Les reserves es podran fer per telèfon o a través del Facebook de La Casa Elizalde des d’una setmana abans de la projecció. Les reserves telefòniques es podran fer entre les 12 i les 21 h. Les entrades s’hauran de passar a buscar fins a quinze minuts abans de l’inici del documental.

No hay comentarios: