6/27/2016

MEMÒRIA ACTIVITATS 2015

Us deixem la memòria de les activitats del cineclub del 2015

1.     SESSIONS CINEMATOGRÀFIQUES BEC

1.1.   MIRADOCS

Per cinquè any consecutiu hem celebrat el Miradocs, la mostra de cinema documental que protagonitzen els ciutadans de Barcelona i els fets que marquen el desenvolupament de la ciutat. La mostra permet visualitzar un ampli ventall de documentals creatius que no acostumen a arribar als circuits comercials. Alhora, la mostra esdevé un espai de diàleg entre el realitzadors i el públic interessat; una bona manera de conèixer la complexa realitat de la ciutat i el seu reflex cinematogràfic,

La mostra Miradocs –coorganitzada per Barcelona Espai de Cinema i el centre cívic La Casa Elizalde– va tenir lloc entre el 14 i el 23 de gener a la seu del centre al carrer Valencia i va comptar amb una nombrosa assistència. El programa va estar ple de propostes interessants tant pel que fa als films presentats com en les xerrades cinèfiles que les van acompanyar.

Com és tradició, una part del programa es basa en els documentals originats a les escoles de cinema barcelonines com són el Màster de documental i societat de l’ESCAC i el Màster de documental creatiu de la UAB. En l’apartat “El documental preferit de...”  ens va guiar la Silvia Munt. Finalment, la classe magistral va anar a càrrec de Lluís Miñarro, productor cinematogràfic amb una llarga trajectòria.

Aquests han estat els documentals que hem vist i comentat a la mostra:


-       A un dòlar! A un dòlar!
Direcció i guió: Maria Aguilera. Equador. 2013

-       Huellas de ausencia
Direcció i guió: Anna Monràs. 2014

-       La mala llet
Direcció: Mireia Fontanals. 2013

-       El barri s’ha de defensar
Direcció i guió: Cristina Mora i Neus Ràfols. 2013

-       A conserveira
Direcció i guió: David Batlle. 2012

-       Port Trade Portrait
Direcció i guió: David Batlle. 2014

-       V.O.S.E.
Direcció: Rosario González. 2014

En tots els casos hem comptat amb la presència dels realitzadors i/o realitzadores que han explicat al públic el procés de creació artística i professional i han restat oberts a debatre els aspectes del seu treball que han interessat al públic.     

 En la sessió especial d’El documental preferit de...., la coneguda actriu i realitzadora Silvia Munt ens va suggerir Mones com la Becky, un interessant assaig, amb implicacions personals. sobre la construcció de la bogeria, que va fer en Joaquim Jordà l’any 1972. Per mala sort, incidències personals de darrera hora van fer impossible l’assistència de la Silvia Munt i ens van privar dels seus comentaris. Ja es sap: coses del directe!

Finalment, com ja hem dit, en Lluís Miñarro, amb la seva Master Class que va titular Com dir-te adéu ens va ensenyar els bastiments de l’ofici de productor, una tasca vocacional i arriscada que oscil·la entre el prosaic pragmatisme quan se cerquen recursos financers per engegar una pel·lícula i la etèria intuïció quan s’aposta per un creador i el seu projecte creatiu. La xerrada va ser molt interessant; malauradament, va cloure amb una mala notícia, el tancament d’Eddie Saeta, la seva productora, per manca de viabilitat econòmica. Una mostra més del maltractament institucional al món de la cultura i dels estralls provocats per aquesta llarga i profunda crisi.

                              

1.2.   CICLE MIRADES

També en col·laboració amb la Casa Elizalde, s’han portat a terme 2 edicions del Mirades, el 2n i el 4rt trimestre de l’any. Es tracta de cicles curts de cinema documental –3 sessions en dimarts alterns– a l’entorn d’un eix temàtic. Després d’uns quants anys de rodatge, compten ja amb un públic consolidat entre els usuaris del centre cívic al què s’hi afegeixen els interessats específicament pel tema.

El 2015 els Mirades han estat dedicats a:


  Histories de superació. Dimarts, 21d’abril, 5 i 19 de maig

o   Món petit
Direcció: Marcel Barrena
Espanya, 2012

o   Ithemba
Direcció:  Elinor Burket
Zimbaue, 2010

o   Rafea i el sol
Direcció: Jehane Noujaim, Mona Eldaief
Estats Units, 2012


  Filant prim. Mirant més enllà. Dimarts, 10, 17 i 24 de novembre

o   Notebook on cities and clothes
Direcció: Win Wenders
Alemanya/França, 1989

o   Sense tocar la roba
Direcció:  Fiona Capdevila i Rosa Solano
Catalunya, 2015

o   Las costures de la piel
Direcció: No Dust Films
Espanya, 2014


En diverses sessions hem comptat amb els realitzadors que han comentat els seus films amb el públic. Cal destacar el documental Sense tocar la roba que es va estrenar al Mirades coincidint amb l’exposició Dones Visibles Invisibles sobre les modistes dels tallers d’alta costura de Barcelona i que va comptar amb la participació activa de les realitzadores i de les protagonistes. Tot plegat un esdeveniment amb gran èxit de públic que va desbordar àmpliament l’aforament de la sala.
1.3.      SESSIONS ESPECIALS


FESTA DEL CURTMETRATGE. EL DIA MÉS CURT (ED+C)

Un cop més, el BEC participa com a col·laborador en El dia + curt  celebració internacional que vol fer més visible una filmografia que malgrat el seu interès, ocupa un lloc molt secundari en el panorama cinematogràfic.

Diversos espais de Barcelona i Catalunya s’han incorporat a la festa dels dies 18, 19, 20 i 21 de desembre organitzant actes diversos relacionats amb el món del curtmetratge. El BEC ho va fer el divendres 19 amb una projecció lúdica de curts bandarres al bar Candela, la nostra “delegació” al Raval. Aquell vespre vàrem comptar amb un públic curiós amb què vam compartir tapes, cerveseta i rialles mentre veiem en pantalla uns curts amateurs, estrafolaris i extremadament divertits.

No hi ha millor manera de celebrar l’equinocci d’hivern!

                         

VISITES GUIADES A LA FILMOTECA DE CATALUNYA

Aquesta temporada, a proposta de la Emma F., els socis del BEC hem fet 2 visites a les exposicions que organitza la Filmoteca de Catalunya que hem repartit equilibradament en els dos semestres de l’any.

El primer lloc, el dissabte 13 de juny vàrem veure i gaudir de l’exposició REPUBLICA, GUERRA I DICTADURA: FOTO FIXA SABATÉ acompanyats del seu comissari, en Miquel Angel Pintanel. No es pot tenir millor guia!

A la tardor, el dissabte 21 de novembre, va esser el torn de l’exposició ROVIRA BELETA. MÉS ENLLÀ DE LOS TARANTOS. En aquest cas, la visita va estar guiada per l’Emma Fernàndez que va demostrar conèixer molt bé el tema, malgrat (diu...) només “passava per allí”. Li agraïm la “parada” explicativa.

Ha estat tot un privilegi poder comptar en exclusiva amb uns guies tan bons coneixedors del tema que ens van oferir explicacions sàvies i  detallades i van respondre amb paciència a totes les nostres preguntes. A més, en ambdues ocasions vàrem gaudir a pleret de la sala, en tant que la visita es va poder fer fora de l’horari d’atenció al públic.
2.      SORTIDES DE CINEMA


2.1.   CINEMA ESPANYOL

Enguany hem continuat fent sortides de socis per anar a veure i comentar cinema espanyol d’estrena. Com sempre, la organització ha estat a càrrec de la Laura M. Concretament, s’han fet sortides el 27 de març i 30 d’octubre i hem vist  aquestes pel·lícules:

-       Perdiendo el Norte
Direcció: Nacho G. Belilla. 2015

-       Regresión
Direcció: Alejandro Amenábar. 2015


2.2.   SORTIDA REVIVAL

Aquest any ens hem animat, de la mà de l’Olga I., a visitar el nou Phenomena, un cinema que està recuperant –amb molt èxit– els “clàssics” del cinema. Certament, anar al Phenomena és tota una experiència! Per la sala: un cinema “com els d’abans” amb un luxós hall i fins i tot, cortines d’escenari, amb una platea amb bon pendent i una pantalla gran que permeten una visió quasi perfecta i unes comodíssimes butaques. Però també per les pel·lícules, un conjunt de bons films de tots els temps, escollits per apassionats cinèfils.

Els becqui@ns hi hem anat dues vegades, els diumenges 8 de febrer i 15 de març, per veure:

-       El club de los cinco (The breakfast  club)
Direcció: John Hughes. EUA. 1985
Pel·lícula per a adolescents que ha esdevingut de culte

-       El Rey y yo  (The King and I)
Direcció: Walter Lang. EUA. 1956
Musical protagonitzat per Yul Brinner, Deborah Kerr i Rita Moreno


                                             
2.3.   RONDA DE CINES

Hem iniciat una nova activitat: una ronda de cine per les petites sales de  cinema de Barcelona que amb voluntat i esforç mantenen l’aposta pel bon cinema i la innovació artística. En aquesta primera ronda, a proposta de l’Helena M. i la Lourdes F.,  hem visitat el conegut Verdi Park a Gràcia  (28 de febrer i 14 de novembre), el ZumZeig Cinema Bistrot, al carrer de Béjar, a Sants (19 d’abril) i els Cinemes Girona a l’Eixample (23 de maig).

Les pel·lícules que hem vist han estat les següents:

-       Whiplash
Direcció: Damien Chazelle. EUA. 2014

-       National Gallery
Direcció: Frederick Wiseman. Coproducció EUA-França-G.B.

-       El viento se levanta
Direcció:Hayao Miyyazaki. Japó, 2013
En el marc del Festival Non Stop Barcelona Animació

-       Una pasteleria en Tokio
Direcció: Naomí Kawase. Japó, 2015



2.4.   SORTIDES A FESTIVALS BCN

Promogut per l’Olga I., alguns socis varen anar conjuntament a un parell de sessions del Festival DOCSBARCELONA que es fa al llarg del mes de maig. El Docs Barcelona Documentary Film Festival, és un festival plenament consolidat que ha assolit rang internacional com a aparador del cinema documental d’arreu.


Al novembre, també vam organitzat una visita al Festival L’ALTERNATIVA per anar a l’estrena del curt dirigit per un il·lustre becquià, en Julio Lamaña juntament amb en Ricardo Perea. El curt que porta per títol, justament, SIN  TÍTULO es va projectar el 20 de novembre dins la secció Panorama i no cal dir-ho, ens va agradar molt. L’enhorabona als directors!!


Això no es ben bé un festival, però sí una nit especial. El 26 de juny varen assistir a la projecció de Geheimnisse einer Seele/Misterios del alma –una pel·lícula muda de l’any 26 dirigida per Georg Wilhem Pabst–, acompanyada per la música en directe del DJ Alex Martin. La sessió va tenir lloc a la Filmoteca que per aquest ocasió, col·laborava amb Visual Phonic i BCN Gin. Tot plegat un plaer pels sentits!


2.5.   NITS DE CINEMA ORIENTAL

Aquest juliol hem tornat al Festival Nits de Cinema Oriental de Vic que celebrava la seva dotzena edició. Enguany estava dedicat a l’India, el primer país productor de cinema del món.

Els socis que hi van anar, van gaudir de les sempre animades superproduccions de Bollywood i d’altres films del cinema independent i més compromès. Al vespre, els becqui@ns no es van perdre el plat fort  del festival: els sopars temàtics a la Bassa dels Hermanos: gastronomia oriental i cinema a la fresca. La millor i més exòtica nit d’estiu!
                                            

3.      CELEBRACIONS


DINAR D’ESTIU

Com cada any, hem clos la temporada amb un bon dinar d’estiu. Aquest cop, hem canviat d’escenari i ens hem anat a la Barceloneta a menjar una paella sota els tendals del passeig. Tal com si fóssim turistes a la nostra ciutat!

Entre plat i plat hem recordat el documental presentat al Miradocs que parlava de la lluita dels veïns del barri i no em pogut més que estar-hi d’acord. El turisme és un fenòmen incontrolat que desnaturalitza el caràcter de la ciutat. L’any que ve, tornarem a la muntanya de Collserola, on els “guiris” encara no han arribat. Tanmateix, no ens vam estalviar el tradicional bingo ni el repartiment de regals. Que es noti que som barcelonins i becqui@ns!!.



CELEBRACIÓ D’ANIVERSARI

I de la Barceloneta, cap al Raval! El dissabte 21 de novembre, per dinar, ens vam estrenar al bar Manolito, al carrer Robadors. Això sí que és autèntic!! El Manolito és un lloc ampli i tranquil, amb bon finestrals cap al pati interior, on vam passar una llarga estona entretinguts amb les tapes i “platillos” que ens van oferir, la conversa i les rialles d’un entremaliat joc cinèfil que ens va proposar la comissió de “eventos”.



MIRADOCS

Com a cloenda del Miradocs, vàrem reunir socis i realitzadors en una petita celebració al bar Candela, a la plaça Salvador Seguí, a tocar de la Filmoteca. A més d’obsequiar-los a tots plegats amb la tradicional “canyeta amb tapa”, aquest any per primera vegada, vàrem repartir premi entre els participants del Miradocs, el Premi Miquel Porter i Moix que promou la Federació de Cineclubs entre els seus associats.



ASSEMBLEA

Finalment, al maig, després de treballar una bona estona en l’Assemblea anual de socis, ens vàrem prendre un ben merescut dinar com a final de la jornada matinal Va ser al mateix carrer València, a Can 60, prop de la Casa Elizalde, on prèviament havíem estat reunits.




4.      ORGANITZACIÓ


REUNIONS DE LA JUNTA

Els primers divendres de cada mes ens hem vist a la Casa Elizalde per informar del treballs en curs, per preparar les noves activitats i per qualsevol altre tema. Normalment hi participen uns 5/6 socis/es.


COMISSIONS DE TREBALL

La Comissió Miradocs, ha funcionat regularment, sobretot durant el segon semestre en què s’han concentrat la majoria de les tasques per a la preparació de l’edició del 2015.


FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

El BEC ha participat en la 8a Jornada del Cineclubisme català que es va fer a Sant Pere de Ribes el 24 i 25 d’octubre. A banda de les sòcies involucrades en la Federació, hi va assistir la Isabel Garcia en representació del BEC.


5.      COMUNICACIÓ

La tasca mediàtica s’ha centrat en la difusió del Miradocs i en menor mesura dels cicles Mirades que han comportat l’aparició de notícies de les activitats del BEC a les televisions i ràdios locals i a la premsa escrita.

D’altra banda, continuen oberts els canals de comunicació ja vigents l’any anterior (vegeu-ho a continuació)..


• BECBLOG.- El blog del BEC manté informat de les projeccions i sortides als   socis. La seva adreça és:
  http://barcelonaespaicinema.blogspot.com/

• BECÀLBUM.- És l’arxiu fotogràfic del BEC a internet i permet que totes les   fotos estiguin a l’abast dels socis. L’adreça és:
  http://flickr.com/photos/barcelonaespaicinema/

• FACEBOOK.- La nostra finestra a les xarxes socials:

• CORREU ELECTRÒNIC.- Per comunicar-nos:
                         


                                 

No hay comentarios: